Parada Laško Pivo in cvetje 2016

Ulice Laškega

nedelja, 17. 7., ob 17h

Že vrsto let društva Zveze Možnar pripravljajo etno del parade. Zveza Možnar in njen Etno odbor Jureta Krašovca letos obeležujeta 33 letnico njunega obstoja in delovanja.

Etno odbor je aktiven pri ohranjanju žive kulturne dediščine Laškega in njegove okolice ter pomembno prispeva k odkrivanju posebnosti življenja naših prednikov. Skozi različne prireditve preko celega leta poustvarja gledališče zgodovine in z njim odkriva šege, navade in opravila, ki so bila nekoč prisotna, sedaj pa vse bolj tonejo v pozabo.

Letos, ob 10. obletnici Anzekovega pohoda in ob 20. obletnici Martinovega v Laškem, je Zveza Možnar pripravila zbirko šeg, opravil in dogodivščin, posvečenih godcem, ljudskim glasbilom in farnemu patronu, zato se tudi letos v povorki, skupaj s tradicionalnimi vozovi, Zveza predstavlja z godci, ljudskimi glasbili in šegami ob sv. Martinu.

HORTIKULTURNO DRUŠTVO LAŠKO – OTROCI OŠ LAŠKO

Hortikulturnemu društvu Laško so se tudi letos pridružili učenci OŠ Primoža Trubarja Laško. Pripravili so malce nostalgičen pobeg v preteklost, saj se a predstavljajo z rekviziti iz preteklih let parade. Napis PIVO IN CVETJE je bil skrbno hranjen in ponosno vam ga ponovno predstavljajo skupaj s cvetjem, ki so ga v ta namen nabrali sami. 30 sodelujočih.

JP KOMUNALA LAŠKO – električni smetarski avtomobilček

Javno podjetje Komunala Laško se predstavlja s svojim električnim avtomobilčkom. Tudi v Komunali Laško se zavedajo, da bo v bodoče tudi na področju komunale vse večji poudarek na ekologiji. 5 sodelujočih.

DRUŠTVO NARODNIH NOŠ IN OHRANJANJA KULTURNE DEDIŠČINE DOMŽALE

Društvo narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale šteje 115 članov in samostojno deluje 16 let. Članice in člani društva gostujejo doma in v tujini, na povorkah, kjer prestavljajo bogato oblačilno dediščino, ljudski ples, glasbo in petje. Prisotni so na sejmih in delavnicah po Sloveniji ter državah bivše Jugoslavije, na katerih s svojimi veščinami prikazujejo rokodelsko dejavnost in s tem ozaveščajo ljudi o pomembnosti ohranjanja oblačilne in kulturne dediščine. 60 sodelujočih.

KONJSKA VPREGA Z NARODNIMI NOŠAMI IZ MORAVČ

Janez Resnik, vulkanizer iz Moravč ima še en poklic. To je poklic kočijaža. Sam popravlja stare kočije, s katerimi nastopa doma in po svetu. Najraje ima sani. Rad ima seveda tudi konje. S svojo lepotico, belo kočijo, prihaja v Laško že vrsto let. 10 sodelujočih.

KLUB STARODOBNIKOV »VEČNO MLADI« ŠENTJUR – SEKCIJA KOLESARJI

Klub šteje 51 članov. Naloga kluba je ohranjati kulturno dediščino vozil naših prednikov in jo obnavljati. Imajo tri sekcije: avtomobile, motorna kolesa in kolesa. Tokrat se nam predstavljajo kolesarji.

Vili Selič vozi kolo Germania nemškega proizvajalca z zavidljivo letnico 1889. To je eno najstarejših verižnih koles na svetu in sodi v sam začetek razvoja kolesarstva na slovenskem. Kolo je ročno kovano ima polne gume in je bilo izdelano v samem začetku razvoja podjetja saj ima serisko številko komaj 852. 20 sodelujočih.

Ostali vozniki so:

Voznik znamka kolesa letnik
Peter Veber Durkopp 1940
Martin Senica Opel 1940
Stane Voga Adler 1939
Edi Kuk Triumph 1936
Martin Pekošak Triumph 1936
Zvonko Brečko Puch luxus 1935
Miro Straže Adler 1934
Zvonko Štuklek Gloria 1930
Karli Holcinger E.Hermet Paris 1893

SWING ROOKIES CELJE

Ples imenovan swing, je povezan z jazz glasbo, bolj natančno s swing glasbo, ki je bila zelo priljubljena tako pred drugo svetovno vojno, kot v petdesetih letih preteklega stoletja. Swing plesi so po drugi svetovni vojni zamrli, renesanso swinga po celem svetu, kot tudi hitro razširitev po Evropi pa lahko opazujemo od 80-ih let dalje.

Swing Rookies Celje je neformalna plesna skupina, ki obstaja od leta 2013 in združuje ljubitelje te zvrsti plesa. Mnoge izmed udeležencev je namreč kar hitro po stiku z glasbo in plesom zajel val navdušenja nad sproščenim in zabavnim preživljanjem prostega časa. Prihajajo iz različnih poklicev in imajo različne interese, vendar jih druži veselje do plesa, verjamejo da jih ples povezuje prav na poseben način. 30 sodelujočih.

CITRÖEN KLUB SLOVENIJE – oldtimerji

S svojimi vozili sodelujejo tudi člani Citroen kluba Slovenije, enega najstarejših avtomobilskih klubov na slovenskem, nastalem 15.02.1992, njegove korenine pa segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja in nekdanjo skupno državo, takratni YU AS (ami spaček klub). Starejši zagotovo poznate njihova vozila, saj so bila nekoč zelo priljubljena na naših cestah in jih je izdeloval koprski Tomos, kasneje Cimos.

Spačka boste mlajši od njegove gosposke sestre Dyane ločili po tem, da ima prednje luči na pecljih, mehaniki pa po tem, da ima Dyane več vijakov. Stari Citroenovi avtomobili so zaradi svoje oblike večinoma dobili ljudska imena po živalih. V tujini spačku pravijo raca (nemci, die ente, angleži the duck), francozi (deux chevaux) in italjani (due cavalli) po oznaki za najnižji davčni razred dva konja. V veliko primerih je bil prav spaček prvi avto pri hiši v povojni Franciji in je zamenjal prav omejeno žival.

Tako imenovane »žabe« letos ne bo med nami, je pa zato živalica, to je kombi imenovan pujs. Med vozili je eno prav posebno, to je Mehari, vozilo izdelano iz plastike z veliko platneno streho, ki se lahko povsem odstrani. Starejše bo morda spomnil na filme o žandarju iz St. Tropeza, mlajše na domačo kopalno kad.

»Eppur si muove!« je dejal italijanski matematik in fizik Galileo Galilei. »In vendar se premika« pravijo tudi člani Citroen kluba Slovenije in še tako star spaček gre naprej, če ga le imaš dovolj rad. 60 sodelujočih.

MOTO KLUB ČRNA SMRT SPODNJI DUPLEK SLOVENIJA

Klub združuje ljubitelje težki motorjev in seveda Laškega piva. Udeležujejo se raznih prireditev doma in po svetu. 24 sodelujočih.

Generalni sponzorji
Ostali sponzorji