Stevie Salas, gostujoči glasbenik festivala Laško pivo in cvetje 2015, nagrajenec filmskega festivala Sundance

Stevie-Salas-Rumble-Indians-Who-Rocked-the-World-web

Odlični kitarist svetovnega slovesa Stevie Salas, ki je na festivalu Laško Pivo in cvetje pustil svoj pečat leta 2015, je vsestranski umetnik. Njegova zbirka ustvarjalnih presežkov se sedaj ponaša tudi s filmsko nagrado enega najuglednejših filmskih festivalov na svetu Sundance, ki ga je ustanovil igralec Robert Redford.

Posebno nagrado žirije je film prejel za mojstrsko pripoved v dokumentarnem filmu »Rumble: Indijanci, ki so pretresli svet«, v kategoriji Svetovni dokumentarni kino. Film govori o podcenjenem, vendar neizbrisnem pečatu ameriških glasbenih ustvarjalcev indijanske krvi, glasbenikov, tekstopiscev, pevcev, brez katerih ne bi bilo današnje ameriške glasbe in rocka. Med njimi so Jimi Hendrix, Robbie Robertson, v glavnih vlogah pa najdemo tudi Buffy Sainte-Marie, Martina Scorseseja, Tonyja Benneta, Stevena Tylerja in Iggyja Popa. Vpliv Indijancev na skoraj stoletje glasbene ustvarjalnosti je v tem dokumentarcu prepričljivo dokazan.

Sama ideja za film in bogastvo filmskega gradiva nagrajenega filma je prav zasluga Stevieja Salasa, saj temelji na razstavi »Up Where We Belong: Native Musicians in Popular Culture« (Tam gor, kamor sodimo: Indijanski glasbeniki v popularni kulturi), ki jo je Stevie pripravil za Narodni muzej Smithsonian v Washingtonu. Stevie, izvršni producent filma, po koreninah pripada plemenu Apači, si tudi sicer prizadeva za ohranjanje identitete prvotnih prebivalcev Amerike.

Uradni napovednik filma

Intervju, ki smo ga posneli s Stevijem v Laškem

Generalni sponzorji
Ostali sponzorji