Hortikulturno društvo Laško

Ulice Laškega

od četrtka, 14.7. do nedelje, 17.7.

Hortikulturno društvo Laško vsako leto tradicionalno poskrbi za cvetoči del prireditve.

HORTIKULTURNA RAZSTAVA – O(B) STANITE V CVETJU

Letos pripravljamo hortikulturno razstavo z naslovom O(B)STANITE V CVETJU!, ki si jo bo moč ogledati na dveh lokacijah. Prva, ki bo vsebovala postavitve večjih in manjših vrtnarij, se bo nahajala v senčnem delu parka, ki poteka od Hotela Zdravilišča Laško – Thermane Laško do Kulturnega centra Laško. Druga, v svetli vhodni avli Kulturnega centa Laško, pa bo gostila aranžmaje rezanega svežega in suhega cvetja. Razstavišča bodo primerno označena in dostopna za vse obiskovalce, ki si bodo razstavo želeli ogledati in po potrebi tudi osvetljena.

V goste smo povabili več razstavljavcev in veseli smo vsakega odziva. Zelo nas razveseljuje, da so se odzvali tudi lokalni cvetličarji, ki so ne nazadnje del našega mestnega in okrajnega vsakdana.

pc16-holtikultura

OKRASITEV MESTA V ČASU FESTIVALA LAŠKO PIVO IN CVETJE

V namen festivala Laško Pivo in cvetje trenutno zasajenih 1223 sadik, ki bodo v različnih loncih porazdeljene po mestu. Pri izbiri cvetja smo se skušali držali letošnjih zasaditvenih modnih smernic, vendar je pri takšnih temperaturah in razmerah, ki po navadi vladajo v času festivala, potrebno predvideti, katero cvetje je takrat sploh v polnem razcvetu in katero vzdrži takšne temperature. Temu se tudi letos nismo mogli izogniti.

Kot vsako leto bo obiskovalce, ki bodo na prireditev prihajali z vlakom, cvetlična zasaditev pričakala na železniški postaji Laško, kjer bodo poseben pogled lahko namenili tudi okrašeni starodobni lokomotivi. Tradicionalno bo v cvetju rondo pri avtobusni postaji in ocvetličena bo trata pri trgovini Špar in vremenski hišici.

Člani s primerno zasaditvijo že več let okrasimo celotno Etno vas (dogajališče z etnološko obarvanim programom), prizorišče za «Kmečko ohcet«, Muzej Laško, vhoda Kulturnega centra ter Pivovarne Laško.

Lansko cvetlično obeležje 190 let, ki je bilo obešeno čez most reke Savinje in sta ga izdelali naši članici, bo ostalo stalnica, le da se bo cvetlična številčnica vsako leto obrnila za eno leto, častitljivim letom obstoja pivovarne v čast.

Da bo malo več cvetja prisotnega na dogajališčih samih, smo se odločili tudi za okrasitev odrov Jubilejnik in Club.

Na festivalu Laško Pivo in cvetje 2016 smo se poleg ustaljenih mest, ki jih naše društvo ozaljša s cvetjem, potrudili pripraviti tudi nekaj posebnih konstrukcij iz cvetja v barvah žlahtne pijače, ki se vsakoletno v hektolitrih popije na tej prireditvi. Te bodo stale na razglediščih mostu, ki prečka reko Savinjo.

Če bodo vremenske razmere dopuščale, in bo voda primerne višine, so v pripravi posebni plavajoči aranžmaji – čolni polni cvetja, ki bodo popestrili čas festivala. Letos nam organizatorji obljubljajo, da bodo le-ti osvetljeni in tako lažje opazni tudi v nočnih urah, ko je dogajanje najbolj pestro.

ZGODOVINA SODELOVANJA DRUŠTVA NA PRIREDITVI

Hortikulturno društvo Laško že od leta 1964 skrbi za cvetoči del prireditve Pivo & Cvetje. Prizadevni člani vsako leto prostovoljno poskrbijo za okrasitev, aranžiranje, prevoz in namestitev cvetja.

Naloga društva se je v preteklosti iz leta v leto spreminjala. Začetki so bili zasnovani na izdatni pomoči prostovoljnih rok članov društva in donacij lastnega cvetja. V namen okraševanja in tradicionalne nedeljske povorke so ga skrbno gojile prizadevne članice in člani društva.

Danes se je vloga društva prilagodila drugačnemu, hitremu tempu življenja, ki nudi manj časa za prostovoljno delo, zato se osnovna zasaditev prepušča profesionalnim rokam. Postavitev, razvrstitev, prevoz in pritrditev cvetličnih aranžmajev še vedno ostaja plod pridnih rok hortikulturcev.

Hortikulturno društvo skozi leta

Generalni sponzorji
Ostali sponzorji